Mens & geit - De mensenhand in het geitenleven

pleine chèvre ou trace
Sente de la chèvre qui bâille : le livre

Lire La Chèvre jaune & Balade caprine à travers la littérature tourangelle

Lire La Chèvre jaune & Balade caprine à travers la littérature tourangelle

« Jean Domec, Sente de la chèvre qui bâille : Touraine et Roussette dressées face à Jean - Antoine Meunier, 1995 thans 76 jaar, is een vurig propagandist van de kleinschalige landbouw en veeteelt en in het bijzonder een pleitbezorger voor het welzijn van de geit. Vele jaren had hij twee geiten, moeder en dochter. De moeder gaf tot de leeftijd van vijftien jaar melk en stierf toen ze zestien jaar was.

De dochter leeft nog steeds en met haar maakt Jean Domec nog dagelijks wandelingen door het bos van het landgoed waar hij woont : « Een geit hoort bij de mensen en moet in het bos haar voedsel zoeken. De geit hoort niet in de intensieve veeteelt thuis ». Toen ik hem eens zei, dat zijn geit een leven als een prinses had, antwoordde hij : « Nee, zij heeft een leven als een geit. Zo zou elke geit behoren te leven ».

Op de foto zien we hoe de beide geiten tegen hem opsprongen en hij er één als het ware de hand geeft, terwijl de andere op zijn arm steunt. Met zijn rechterhand aait hij de ene geit over haar kop. »

Dr C. Naakgeboren, bioloog, Geitenhouderij - januari 2004
À consulter également :
Loading

édité par Christian Domec - xhtml - css - roseau - stat - rss - màj - m@nuscrit - potière

les penchants du roseau - journal des penchants du roseau